добре дошли в моя уеб сайт
ACAPT.alle.bg

ПРИЛОЖЕНИЕ

Приготвяне на Тархана

 

Продукти:

1/2 литра вода, 10 люти чушки, 1 средна голяма чиния с нарязана червена капия, 1 парче (15/15) тиква, 2 ябълки, 2 средно големи моркова, 1 кг. нарязани и изцедени домати.

 

Приготвяне:

1.  Всички продукти, с изключение на доматите, се слагат в тенджера под налягане и се варят 10 мин. Ако е останала вода след сваряването, тя се изхвърля.

2.   В   сварените   продукти   се   слагат доматите, кваса и подправките: 1 чаена лъжичка черен пипер, 1 чаена лъжичка джинджифил, 3 смлени зърна карамфил, 1 чаена лъжичка копър. Всичко това се омесва с бяло брашно   и   се   прави   на   твърдо   тесто. Последното се поставя в голям съд (тава или тенджера), поръсва се отгоре с брашно и се оставя да втаса при стайна температура.

3.   Между 3-7 дни поред, тестото се премесва, докато престане да се надига. След това се прави на хапки и се оставя да съхне върху плат. Полуизсъхнали, хапките се стриват с ръце, за да станат на едри гранули, които се оставят да съхнат 4 часа, след което се стриват отново на по-ситно. Накрая полученото се оставя да изсъхне напълно, за да не мухлясва.

4.  Тарханата се накисва предварително няколко часа. Вари се на тих огън, като се бърка непрекъснато, докато се получи рядка каша. Яде се със сирене, краве масло и хапки хляб.

 

Доза за един човек:

2 супени лъжици тархана, на една чаена чаша вода.

 

Приготовление на кваса:

В 250 гр. боза се слагат 1 чаена лъжичка сол и 1 чаена лъжичка захар. Сместа се разбърква и се оставя да ферментира за 2-3 дни. След което се прибавят 3 супени лъжици брашно. Разбърква се до получаването на гъста каша, която престоява до пълно втасване.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.